INretail verbijsterd: TOGS-regeling niet beschikbaar voor interieurwinkels

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Vanmiddag werd gepubliceerd hoe de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) voor door de coronacrisis gedupeerde ondernemers gaat werken. Tot verbijstering van branchevereniging INretail komen onder andere woonwinkels er niet voor in aanmerking.

De eerste reactie van INretail: “Het is verbijsterend dat ondernemers met mode, schoenen, sport en woonwinkels niet in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. Ze worden door het ministerie niet als rechtstreeks getroffen bestempeld. Minister-president Rutte adviseerde heel Nederland nota bene: ‘blijf thuis’. Onderzoek van INretail toont aan dat omzetten sinds de corona uitbraak tot bijna nul zijn gekelderd.”

Deuren weer open

Veel winkelondernemers voelen nu de economische noodzaak om hun winkeldeuren weer te openen. De non-food-retailbranche heeft strenge protocollen opgesteld. INretail plaatst desondanks vraagtekens of het TOGS-nieuws past bij het veiligheidsbeleid van een ‘intelligente lock down’ van de overheid.

Zware impact

De non-food-retailbrache wordt zwaar getroffen door de impact van het coronavirus. Maatregelen die de liquiditeitspositie van retailers verbeteren zijn keihard nodig. INretail: “Als de NOW-regeling niet voor winkels werkt, dan bespreken we nog liever vandaag dan morgen met de ministeries EZ en Financiën een aantal branchespecifieke oplossingen. Iedere dag worden bijvoorbeeld fashion- en schoenencollecties minder waard. Een snel werkende oplossing kan niet langer op zich laten wachten.“