Dutch Design Week: verhalen in textiel

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De Dutch Design Week in Eindhoven was weer spectaculair. Er was heel veel nieuws natuurlijk, maar eigenlijk ook weer niet. Veel van de getoonde ontwerpen waren namelijk gemaakt van gerecycled of geüpcycled afval, reststromen, biologisch afbreekbare composietmaterialen of materialen die niet gemaakt hoeven te worden, omdat ze groeien. Heel verantwoord, duurzaam, circulair en groen dus allemaal. De highlights op het gebied van tapijt en textiel, kleden en meer.

1 Franjes

Ontwerpbureau Alissa+Nienke presenteerde tijdens de DDW de resultaten van hun ‘Fringes & Floats’-project, waarin ze samen met jacquard-weefspecialist EE Exclusives de mogelijkheden van 3D-weeftechnieken onderzochten. Het gehele onderzoek was te zien, variërend van kleine studies tot toepasbare, grote oppervlaktes. Het onderzoek is uitgevoerd op jacquardmachines. Door speciale technieken toe te passen, zoals franjes, flotteringen en gelaagdheid, zijn er spannende, driedimensionale oppervlakken ontstaan; innovatieve, geweven stoffen voor (interactieve) interieurtoepassingen zoals wandbekleding, scheidingswanden en zonwering.

2 Textielkunst

Linescapes zijn handgeweven panelen van katoen en kleurecht (zeil)touw met intrigerende driedimensionale structuren. Een project van studio Fault Lines. Oprichter Matthias de Vogel experimenteert met traditionele weeftechnieken en creëert akoestische textielkunst. (Foto: Stan Koolen)

3 Innovatieve zonwering

Ook The Sun Show is een project van Alissa + Nienke, waarin ze hun visie geven op zonwering in onze (toekomstige) leefomgeving. Heel apart was deze innovatief geweven zonwering die ze samen met het TextielLab ontwikkelden voor de boardroom van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze zonwering kan via sensoren met een afstandsbediening worden bediend om de lichtinval te reguleren. Zo trek je de verticale stroken plat of bol, waardoor de zonwering opent of sluit.

Lees het complete verslag in Mobilia 6-2019 dat eind november zal verschijnen.