Nieuwe materialen: gordijnen gemaakt van tampons?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Is het mogelijk: gordijnen gemaakt van tampons? Of gordijnen die luchtvervuiling tegengaan? Jazeker, die bestaan. En wat te denken van betonnen wandtegels zonder cement, die 90 procent minder CO₂-uitstoot hebben dan gewoon beton? Ook leuk: akoestische en geluidsisolerende wandpanelen van… pluis uit de wasdroger!

Gordijnen van tampons

Gordijnen gemaakt van afgekeurde tampons? Jazeker! Stoffenfabrikant Enschede Textielstad maakt hier namelijk kwalitatief hoogwaardige stoffen van. Weer een mooi voorbeeld van hoe een afvalproduct gerecycled kan worden tot iets heel bruikbaars.
Uit afgekeurde tampons wordt garen gesponnen dat perfect is om gordijnen, voeringen en zelfs trouwjurken van te maken. Iedere maand ontvangt de recyclingspartner van Enschede Textielstad een grote hoeveelheid afgekeurde tampons van een fabrikant. Normaliter zou dit materiaal verbrand worden, maar nu wordt dit verzameld en getransporteerd naar een spinnerij ergens in Europa om er draden van te spinnen. De weverij in Enschede maakt er vervolgens stof van. Op verzoek kunnen ze ook een dikkere variant maken, die bijvoorbeeld perfect voor stoffering is.
www.enschedetextielstad.nl

Luchtzuiverend gordijn

Het Gunrid-gordijn van Ikea is een gordijn dat de lucht in huis helpt te zuiveren. Op het textiel zit een stof die onder invloed van licht ongezonde organische stoffen in de lucht afbreekt. Het gordijn ligt volgend jaar in de winkels.
Hoe het werkt? Het textiel is behandeld met een mineraal dat fotokatalytische eigenschappen heeft. Een fotokatalysator is een stof die onder invloed van licht, en in dit geval zelfs kunstlicht, een chemische reactie sneller laat verlopen. Bij dit gordijn is die reactie het kapotmaken van organische moleculen die in de lucht zweven. Als je het gordijn in je kamer hangt, vangt deze voortdurend vieze stofjes en breekt ze af tot kleinere, onschuldige moleculen. De technologie die hiervoor is ontwikkeld, kan op elke stof worden toegepast.
www.ikea.com

Lees het volledige artikel in Mobilia 6-2019.