Bijlard International: innovatief in lijmen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het is druk bij Bijlard. Bij de lijmenspecialist uit Zoetermeer is het in coronatijden niet rustiger geworden. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de geplande verbouwing, die meer ruimte gaat bieden voor voorraad en opslag. Vakblad Mobilia praat met directeur Peter Bijlard over de nieuwbouw, de geschiedenis van het bedrijf, en de overeenkomst tussen ondernemen en wedstrijdzeilen.

Tekst: Tamara Brouwers

“We hebben nog weinig last van het coronavirus gehad en laat dat alsjeblieft zo blijven”, zegt Peter Bijlard. De bedrijfsvoering gaat gewoon door en verkoop gelukkig ook, merkt de producent en ontwikkelaar van lijm op. In de vergaderkamer waar het interview plaatsvindt, prijken bouwtekeningen aan de muur. Deze zijn in 2019 ingediend en nu wacht Bijlard op het laatste akkoord van de gemeente. “Hopelijk duurt dat niet lang meer. Het plan is om uit te bouwen om het productieproces nog verder te automatiseren en meer ruimte te creëren voor grondstofopslag en voorraad.”

Kennis uitbouwen

Bijlard International kent een lange geschiedenis. In 1956 startte Peter Bijlard sr. met een eenmansbedrijf in Scheveningen. Hij kocht een scooter en met twee zadeltassen vol lijm reed hij de Haagse regio af, op zoek naar klandizie. Het bedrijf groeide mee met de ontwikkeling van moderne lijmen. Van vlees- en beenderlijmen en natuurlatex, naar houtlijmen, pu-lijmen en contactlijm. Eerst verkocht hij voornamelijk aan de aannemerij en later aan de snelgroeiende markt van dhz-zaken. Tot het moment dat hij onverwacht op 62-jarige leeftijd in 1987 overleed. Zijn zoon was nog slechts een aantal maanden bij hem in de zaak. “Een droevige tijd, maar de verantwoordelijkheid voelde fijn”, aldus Bijlard jr. “Ik heb alle zeilen bij moeten zetten de eerste jaren, om uiteindelijk een manier te vinden die bij mij paste en dat is goed gelukt. Ik vind de werking van lijmen fascinerend en het was dus ook logisch dat ik een betere aansluiting had bij de industrie dan de dhz-branche. Uit nieuwsgierigheid ging ik opleidingen volgen om mijn kennis uit te bouwen en deze in de praktijk toe te passen.”

Overstap naar productie

Een prachtige kans deed zich voor toen Bijlard in 2007 het productiebedrijf Roberts in Sliedrecht over kon nemen. Hiermee maakte het bedrijf de stap van verkoop naar eigen ontwikkeling en productie. “Het voelde als thuiskomen. Nog dieper de techniek van de lijm in”, aldus Bijlard jr. Nadat er een groter pand gevonden was om zijn productieambities waar te maken, kon er verder geschiedenis worden geschreven. “In aanvulling op de van Roberts overgenomen contactlijmen, zijn we in Zoetermeer gestart met de productie van MS Polymeer-producten zoals High tack’s, constructielijmen en parketlijmen. Door hun samenstelling zijn ze zeer milieuvriendelijk en dus duurzamer, ook voor de eindgebruiker.”

Innoveren en fine-tunen

De eigen R&D-afdeling van Bijlard Int. ontwikkelt deze en andere producten van het bedrijf. “We zijn in het gat van MS Polymeer gesprongen en hadden hier alle vertrouwen in. We wisten dat we een lange adem nodig hadden om een plek te verwerven op de vloerenmarkt. Daarom namen we Dick Heijster als vertegenwoordiger voor de parketmarkt in dienst. Hij nam veel kennis en contacten mee en dat heeft zeker in ons voordeel gewerkt. Daarna zijn we echt gaan innoveren om tot een groter assortiment te komen voor de parketspeciaalzaak en woninginrichter. Ik ben ervan overtuigd dat ons succes te maken heeft met de combinatie van een goed product, een goed verhaal en een bedrijf dat staat.”
Bijlard Int. onderscheidt zich omdat het bedrijf het grootste deel van zijn producten in Nederland ontwikkelt en produceert. “We hebben korte lijntjes en zijn continu bezig met het verder ontwikkelen en aanpassen van onze producten.” De MS 2K Floor is hiervan een mooi voorbeeld. Deze tweecomponenten parketlijm kwam in 2019 op de markt, maar de fine-tuning van het product gaat nog altijd verder. “Het zit in mijn aard om steeds iets te willen verbeteren, aan de snelheid en flexibele verbinding van MS2K bijvoorbeeld. Wil de klant de lijm misschien toch iets langzamer of sneller laten uitharden? Dan kan dat!”

Gereedschappen

De drang naar verbetering is voor Bijlard de link tussen zijn hobby wedstrijdzeilen en zijn werk. “Als wedstrijdzeiler ben ik constant bezig met het tunen van de boot. Wanneer we aan het klussen zijn, dan kunnen we soms een hele dag bezig zijn met een minuscuul klein onderdeel van de boot, maar dat ons nét wel dat beetje extra snelheid of gemak geeft. Dit principe pas ik bij Bijlard Int. ook graag toe. Verbeteren kan namelijk altijd en op elk niveau en is een onophoudelijk proces. Een goed team is daar onmisbaar bij. Zonder een goed team bereik je nooit het allerhoogste. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik allemaal leuke, enthousiaste, hardwerkende mensen in mijn bedrijf heb, die ook met liefde hun steentje bijdragen.”
Naast lijmen, egaline en kitten, ontwikkelde Bijlard enkele jaren geleden ook een revolutionair gereedschap, de Sqraper. Door een scherpe en haakse hoek, is een emmer hiermee zo goed als leeg te schrapen. Vanwege het succes van dit product biedt het bedrijf inmiddels reeds vier verschillende Sqrapers aan, drie voor met name de parketbranche en één (Sqraper A3) voor het verwerken van de eind vorig jaar geïntroduceerde pvc-lijm Floor. De A3 kan ook prima gebruikt worden voor het verwerken van de contactlijmen. Met de pvc-lijm heeft Bijlard Int. een verbreding van zijn pakket binnen de woninginrichtingsbranche. “Maar ook voor parketspecialisten is dit een nuttig product, omdat zij pvc er steeds vaker bij gaan doen. Voor deze productgroep hebben we trouwens ook een geweldige egaline.”
Bijlard laat weten dat er nog meer producten in ontwikkeling zijn. Maar daar wil hij nog niet veel over kwijt. Wanneer? Ook daarover hult Peter Bijlard zich in stilzwijgen. “Want het tijdspad is ondergeschikt aan de kwaliteit van nieuw ontwikkelde producten. Naar verwachting zal er vast wel een verrassing zijn tijdens de Domotex 2021, als die doorgaat tenminste.”