Next Floors: vloertegels van plastic soep

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Gietvloerbedrijf Next Floors uit Rijen introduceert een nieuwe soort vloer, gemaakt van plastic en ander afval uit oceanen. Deze zogeheten plastic soep verwerkt het bedrijf in de Plastic Soup Floor (PSF). Eigenaar Marton Panis wil zo helpen om de samenleving te verduurzamen.

Deze manier van het hergebruiken van plastic afval, past perfect in het streven van het Europees Plastic Pact. Dat werd onlangs door vijftien Europese landen getekend, om er alles aan te doen om bijvoorbeeld plastic verpakkingen te recyclen. Maar het past ook bij Next Floors. Het bedrijf besloot zo’n drie jaar geleden het roer radicaal om te gooien. Marton Panis: “We maken sindsdien geen epoxy- en ecrylaatvloeren meer. Want hoewel die een stuk goedkoper zijn dan andere gietvloeren die we leveren, zijn het óók chemische producten. Wij willen niet meer bijdragen aan het steeds groter wordende milieuprobleem. Daarom werken we alleen nog maar op een economisch én maatschappelijk verantwoordelijke manier. We verkopen gietvloeren van PU tot betonciré, grind, glitter en troffel. Kortom: alle soorten vloeren die met de hand gemaakt kunnen worden.”

Volledig uit plastic soep

En nu dan dus ook de PSF-vloer. Die bestaat volledig uit plastic soep, afval afkomstig uit zowel zeeën en rivieren, als van stortplaatsen. “Volgens Greenpeace belandt elke minuut een vuilniswagen aan plastic afval in onze oceanen”, stelt Panis. “In het water ligt liefst 17.000 keer het gewicht van de Eiffeltoren aan plastic. Dat is slecht voor zowel vissen als mensen. Wist je dat wij als mensen gemiddeld iedere week het gewicht van een visitekaartje aan plastic binnen krijgen!”

Pluspunten volgens Next Floors

De vloertegels zijn getest door de universiteiten van Delft en Eindhoven. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de tegels een levensduur van minimaal vijftig jaar hebben en dat ze zeker zeven keer gerecycled kunnen worden.
Volgens Next Floors is de Plastic Soup Floor zuur- en chemisch bestendig, anti-vlek en graffiti-proof, bestand tegen rot en allerlei weersomstandigheden, niet giftig voor mens en dier, zijn de onderhoudskosten nihil en hebben de vloeren een langere levensduur dan hout, pvc, laminaat en multiplex. Je kunt de vloer zagen, frezen en in schroeven. Next Floors kan de vloer in alle denkbare vormen en diktes leveren, van planken tot tegels.

Duurzaam

“Met een PSF-vloer leg je letterlijk een duurzame laag op de wereld”, luidt één van de slogans van Next Floor. Het bedrijf doet een oproep aan mensen die een bijdrage willen leveren aan een schonere wereld: “Als we allemaal ons gewicht in plastic afval kopen, lossen we samen dit afvalprobleem op. We roepen architecten dan ook op om voor deze vloer te kiezen.”
Inmiddels is het idee van Panis overgeslagen naar andere bedrijven in de interieurbranche. “Er is belangstelling om keukenbladen, kantoormeubelen en tafelbladen met ons materiaal te maken. Inmiddels hebben we ook een speciale lijm ontwikkeld en ook een voegmiddel.”

De website van Vakblad Mobilia biedt actualiteit voor professionals uit de ontwerp- en interieurbranche en richt zich daarbij hoofdzakelijk op de productgroepen vloeren en interieurtextiel.