Special schoonloopzone: mooi ma(a)twerk

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
“Een bezoeker heeft bij het betreden van een gebouw vaak geen idee welke belangrijke functies een schoonloopzone heeft. Zeer waarschijnlijk heeft de bezoeker niet eens door dat het materiaal waarop hij loopt een schoonloopzone ís. Dat is juist de bedoeling, want een schoonloopzone is een onderdeel van het gehele interieur en zal ook esthetisch in het totale interieurontwerp moeten passen.” Aan het woord is Erwin Jonker van Zeno Protect.

Tekst: Johan Koning

Erwin Jonker belichaamt de ene kant van de schoonloopmarkt: de entree als minder of zelfs onopvallend onderdeel van het interieur. Er zijn ook producenten en leveranciers die juist kiezen voor een entree die extra opvalt. Hoe het ook zij: er is meer dan genoeg te vertellen over schoonloopzones in gebouwen. En dat gaan we doen ook. Of beter: we laten het de producenten zelf doen. Wat zijn de laatste trends, hoe zien ze de markt en wat is hun kijk op de entree van gebouwen? Dat is veel meer dan alleen esthetisch. Tijd voor een schoon verhaal.

RiZZ

We beginnen met RiZZ, oorspronkelijk een producent van borstels. Die maakt het bedrijf van de Zuiddam-familie uit Nijkerk al sinds 1941. “Onze focus ligt op duurzaamheid, slimme oplossingen en hoge kwaliteit en service”, vertelt de eigenaar van het bedrijf, Evert Zuiddam. “We hebben twee merken als het om schoonloop gaat: RiZZ.design en Door-line.”
“De RiZZ-mat is een exclusief premiumproduct, waarmee we focussen op design. Natuurlijk zorgen onze buiten- en binnenmatten voor een efficiënte verwijdering van vuil onder schoenzolen, zodat er minder zand en ander vuil naar binnen komt. Maar daarnaast zien onze matten er ook nog eens prachtig uit én zijn ze gemaakt van hoogwaardige materialen.”
“Onze buitenmat RiZZ Outdoor is verkrijgbaar in een versie met een antraciet, witte of zilveren afwerking, maar ook in een extra luxe versie met een afwerking van teakhout. En de RiZZ Indoormat werken we zelfs af met een zuiver leren rand.” Inmiddels heeft het bedrijf rond de mat een hele serie andere producten voor de entree ontwikkeld. “We zijn een internationaal georiënteerd bedrijf met 60 procent van de omzet uit Duits-, Engels- en Franstalige landen. Niet alleen ligt de mat bij gebruikers in trendy steden zoals Berlijn, Parijs, Londen, New York en Los Angeles, ‘we’ liggen ook in skigebieden of bij gebouwen op eilanden, waar het weer vrij spel heeft. Denk bijvoorbeeld aan Réunion of Sylt. Dat geeft maar aan dat het niet alleen een mooi product is, maar ook uitstekend werk verricht. Duurzaamheid, functionaliteit en vormgeving spelen een grote rol.”

Madico

Namens groothandel in onder meer entreematten en antislipproducten Madico, stelt Pascal Stek de Houd Afstand Matten voor. Hiermee speelt het bedrijf nadrukkelijk in op de coronacrisis, want deze matten kunnen ondernemers bijvoorbeeld in hun winkel of showroom leggen, om bezoekers erop te wijzen dat ze 1,5 meter afstand van elkaar in acht moeten nemen. “De matten zijn zowel verkrijgbaar in een nylon- als vinyluitvoering. En we kunnen ze ook op maat maken, bijvoorbeeld met het eigen ontwerp van de klant, het logo van een bedrijf of in speciale kleuren of afmetingen.”
Madico werkt zowel voor projectinrichters als voor bijvoorbeeld facilitaire bedrijven, de horeca en retail. Projectinrichters kunnen bij het bedrijf terecht voor matten op rol, maatmatten of standaard matten. Het bedrijf levert ook logomatten en anti-slipmatten voor binnen en buiten. “We kunnen de matten ook monteren en plaatsen op locatie”, aldus Stek.
Madico heeft een eigen werkplaats, waar onder meer buiten-logomatten worden geproduceerd en matten in verschillende vormen worden gesneden. En het bedrijf ontwikkelt dus ook eigen producten, waarvan de Houd Afstand Matten een voorbeeld is. Ook de zogenoemde Kiezelmat HD is een eigen ontwikkeling. Het is een antislipmat die heel goed past bij beton of andere harde ondergronden en ook goed past op trappen.
www.madico.nl

Zeno Protect

Sinds 1997 is Zeno Protect actief in de markt. “We zijn een onafhankelijke producent van schoonloopzones en fabriceren producten die geschikt zijn voor zeer intensief gebruik”, vertelt Erwin Jonker van het bedrijf uit Amsterdam. “Onze producten liggen onder meer in ziekenhuizen, scholen, winkelcentra, kantoorgebouwen, hotels en openbare gebouwen.”
“Naast dat onze duurzame producten vuil en vocht stoppen, zorgen ze ook voor een langere levensduur van de achterliggende vloerbedekkingen. Daar komt nog bij dat internationaal onderzoek aantoont dat het binnenklimaat wordt verbeterd met een goede schoonloopzone. Een ander pluspunt is de verhoging van de veiligheid in gebouwen, vanwege het voorkomen van gladde vloeren. Ook de brandvertragende eigenschappen en de hoge geluidsabsorptie spreken voor onze producten, zeker ook in lobby’s en recepties van bijvoorbeeld hotels of bedrijfscomplexen.”
“Onze schoonloopzones zijn internationaal getest. Ze blijken een zeer positief effect te hebben op het binnenklimaat. Wanneer er veel stofdeeltjes – die ook bacteriën, virussen, schimmels, chemicaliën en zelfs insecten kunnen bevatten – in de lucht zitten, kan dat leiden tot klachten bij mensen. Denk aan irritaties van slijmvliezen en ogen, maar ook aan hoofdpijn of vermoeidheid. In het belang van het welzijn van gebruikers van een gebouw, dienen facilitair verantwoordelijken zich dan ook te richten op het beperken van de hoeveelheid stof. En als onze schoonloopzones op de juiste manier zijn toegepast, verlagen ze het stofniveau aanzienlijk, zelfs met 25 procent, naar een niveau dat lager ligt dan 1 procent. Dit komt omdat het fijnstof wordt opgevangen en vastgehouden in de constructie van het garen.”
De kwaliteit Super kreeg november 2019 niet alleen een update qua kleur en dessin. “Ook het garen, het tuftdoek en de rug zijn opnieuw ontwikkeld. Zo voldoen ze nu aan de hedendaagse zware eisen die de klant van een premium artikel verlangt. De Super en ook de Excellence zijn gemaakt van 100 procent Econyl-garen en de backing is vrij van ftalaten. Het plaatje wordt gecompleteerd door het gronddoek waarop we tuften, gemaakt van gerecycled materiaal.”
In dezelfde periode kwam het bedrijf met een nieuwe huisstijl en een nieuw collectieboek. “De twintig met zorg ontwikkelde vuilverbergende kleuren krijgen daarin de juiste waarde.” Jonker benadrukt het belang van samenwerking in de markt. “Door rechtstreekse distributie en de intensieve samenwerking met onze relaties in de export en de binnenlandse markt, weten we wat er speelt in de markt. Zo kunnen we accuraat inspelen op de behoeften van onze relaties.”
www.zeno-protect.com/nl

Storax

Bas de Jong van Storax noemt de Maxxis van zijn bedrijf ‘de kameleon onder de entreematten’. “De Maxxis is vanaf vijftien vierkante meter leverbaar in iedere gewenste kleur, zodat die optimaal kan matchen met huiskleur of interieur. De naadloos geweven velours inlages zijn gemaakt van kort geweven garen in hoogwaardig polyamide. De inlages maken we voor 50 procent uit gerecycled materiaal. Daarnaast kunnen ze ook nog eens vervangen worden. Dat maakt de toch al lange levensduur van Maxxis nog langer, zonder dat een vervangingsaankoop nodig is.”
“De Maxxis wordt vaak gekozen door architecten”, vertelt De Jong verder. “Dit vanwege de esthetiek: er zijn namelijk geen grote aluminium profielen zichtbaar en de achttien standaard kleuren zijn warm. Maar het belangrijkste zijn de onovertroffen drogende eigenschappen door onder meer de open structuur van het textiel.”
Ook wil De Jong de aandacht vestigen op Storax’ Forza Grafic schoonlooptapijt. “Die is perfect geschikt om de entree speels te maken. Door de vijf verschillende designs is er een ruime keuze om het ideale patroon voor het interieur te kiezen. Maar naast de mooie uitstraling is deze schoonloopzone ook uiterst effectief, met een zandabsorptie van boven de 90 procent. Deze serie is geschikt voor intensief en commercieel gebruik en het is een milieuvriendelijke keuze omdat de Econyl polyamide-garen komen van afgedankte visnetten.”

Emco

“Mensen met een visuele beperking hebben regelmatig last van het feit dat de voor hen bedoelde gidssystemen onderbroken worden bij de entree van een gebouw”, stelt Rick Stalenhoef namens Emco. “Die onderbreking vormt een barrière bij het vinden van de weg. Wij hebben een entreemat ontwikkeld met een geïntegreerd gidssysteem. Daardoor behoort dit probleem tot het verleden.”
“Het gidssysteem in de Emco Spin Safe ondersteunt tactiele, visuele en akoestische eigenschappen en zorgt voor een optimale overgang van buiten naar binnen. Ons gidssysteem wordt al gebruikt in entrees van banken, ziekenhuizen en kantoren.” Dat systeem bestaat uit rvs-elementen, voorzien van noppen. “Het grote vierkante element fungeert als herkenning bij kruispunten, de tegels dienen als oriëntatie van de looprichting. De rvs-elementen zijn met gebruik van de blindengeleidenstok goed hoorbaar en beter herkenbaar. De inlagen van de entreemat zijn van slijtvaste tapijtstroken in de kleur antraciet, of van zwart gekarteld rubber. De mat is ook geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en transportkarretjes.”

Forbo

Forbo levert twee series schoonloopsystemen met ieder hun eigen specifieke karakter en eigenschappen: Nuway en Coral. Eerstgenoemde is een serie met een profielsysteem, dat volgens Forbo het grove vuil in de eerste zone tackelt. De textiele schoonloopmatten van geregenereerde polyamide Econyl-garens van Coral passen volgens de fabrikant in de opvolgende schoonloopzones van de binnenruimte en in circulaire zones. “Twee soorten matten die elkaar dus fantastisch aanvullen, voor een entree van meerwaarde”, zegt Piet Looijen namen Forbo. “In zone één zet je de eerste stappen van de straat op de (profiel)mat; zone twee is het eerste gedeelte van het schoonloopsysteem binnen; daarna loop je in zone drie de circulatiezone binnen. Elke zone heeft zijn eigen specifieke functie met bijbehorend product”.
Met name de derde zone heeft wat toelichting nodig. Looijen: “Denk bijvoorbeeld aan recepties, entrees op andere verdiepingen, nooduitgangen en kantines en keukens. Dit zijn niet de hoofdaderen van de toe- en uitstroom, maar het zijn wel de plekken die met een schoonloopmat bijdragen aan minder verspreiding van vuil door een gebouw.”

Rinos

Bij Rinos is Peter Kuipers sinds dit jaar managing director, na jaren bij mFlor te hebben gewerkt. “We ontwikkelen specifieke schoonloopmatten voor diverse A-merk vloerbedekkingsfabrikanten – en dus niet onder eigen naam. Ze worden gebruikt in de projectmarkt, maar via woninginrichters ook bij mensen in de woning.”
“Met ons concept ‘Matching all floors’ willen we stimuleren dat entreematten optimaal aansluiten bij de specifieke kleur en uitstraling van een interieur. In de praktijk wordt veel met grijs, zwart en antraciet gewerkt, maar er kan veel meer. Nieuw is onze kwaliteit Moss, als oplossing om entrees representatiever en veiliger te houden. Vloeren blijven schoner en droger dan met standaardmatten. In samenwerking met Hogeschool Saxion ontwikkelden we een unieke nylon garenconstructie, die we HydroTX noemen. Die zorgt ervoor dat drie keer meer vocht wordt geabsorbeerd in de eerste stappen. Een bijzonder praktisch voordeel, want entreematten zijn vaak niet langer dan anderhalf tot twee meter. Terwijl zeker in projecten minimaal zes meter wordt geadviseerd om effectief vuil en vocht op te nemen. Met HydroTX, eerst verwerkt in Moss, spelen we hierop in.”