Special(e) houten vloeren: in alle soorten, maten en vormen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Houten vloeren zijn eigenlijk de meest oorspronkelijke vloeren. Vandaar dat vakblad Mobilia in de special uit nummer 4-2020 graag aandacht besteedde aan parket; in alle soorten, maten en vormen. Want een plank is niet altijd zomaar een plank.

Houten vloeren van Your Floor

Gerard Zwiers van houten vloeren-leverancier Your Floor uit Oss wil graag de aandacht richten op Parky, waar bet bedrijf sinds kort dealer van is. “Parky is een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor mensen die geen pvc willen. Het is milieuvriendelijk hout, super sterk en voor een betaalbare prijs”, vertelt Zwiers.
Parky is van oorsprong Belgisch en onderdeel van Decospan. Die organisatie nam eerder dit jaar het Tsjechische Esco – massief en meerlaags eiken parket – over, is ook eigenaar van het Franse product van meerlagig parket Cabbani en biedt verder een volledig gamma houten vloeren aan. Zwiers over Parky: “Dit is een meerlaags parket, dat de warmte en het unieke design van echt hout combineert met de voordelen van laminaat en pvc. Het is even gemakkelijk in installatie en onderhoud, maar er is één groot verschil. De toplaag is namelijk wél van echt hout. Het is dus geen imitatieprint. Dus wat je ziet en voelt is natuurlijk hout.”
“Dat betekent ook”, gaat Zwiers verder, “dat iedere plank uniek is. Immers: er zijn geen twee identieke bomen op de wereld.” De planken van Parky bestaan uit vier of vijf lagen. “Bij de Deluxe+- en de Royal+-collectie is de onderste laag een kurklaag van 2 millimeter. De houten tegenlaag die zorgt voor stabiliteit zit bij deze twee collecties daar dan boven, bij de andere collectie is dit de onderste laag. Vervolgens is er een sterke hoge-densiteitsplaat gemonteerd. Deze HDF-plaat is sterker dan natuurlijk hout en zorgt ervoor dat de vloer beter bestand is tegen bijvoorbeeld zware voorwerpen of naaldhakken. Hoe dunner de houtlaag die erboven zit, hoe beter de vloer bestand is tegen dit soort indrukken. De houtlaag is op de HDF-laag geperst met een speciaal systeem, dat we DSI (Double Sided Impregnation) noemen. Tijdens dat persproces wordt de lijm onderaan de plank zo ver mogelijk in het hout geperst en de vernis vanboven, tot het hout verzadigd is.”
“De toplaag van een Parky-plank heet Titanium”, aldus Zwiers. “En dat is niet voor niets. Deze laag is namelijk extreem sterk, dankzij de acht lagen vernis. De vloer is bestand tegen slijtage en krassen en de poriën zijn beschermd tegen vocht en vuil. Dat biedt ook de mogelijkheid om zorgeloos voor een geborstelde afwerking te kiezen, zodat je alle nerven en details kunt voelen. De Titanium laag is supersterk, en tegelijk vrijwel onzichtbaar. Dit komt door de supermatte afwerking.”
Waarom zouden mensen kiezen voor Parky? Zwiers: “Het is een duurzame keuze, want we springen erg zuinig om met het kostbare hout. Immers, er zit steeds maar een fijne houtlaag voor de bovenste afwerking in een plank verwerkt. Bovendien is iedere boom die gebruikt wordt voor Parky, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen én elke plank is recyclebaar.” Daar houdt het nog niet mee op met het circulaire verhaal. “Parky haalt een deel van de energie op de fabriek uit zonne- en windenergie en de fabrikant gebruikt zaagsel en schilfers uit het atelier als brandstof voor de winter.”
Zwiers is enthousiast. “Parky is echt hout en dat voel je en zie je. Het is bijvoorbeeld eik, of teak. Net als bij een massieve houten vloer zijn geen twee planken hetzelfde. Daarnaast is het zeer krasbestendig en supersterk. Het kan vrijwel overal worden toegepast, van particuliere keuken tot hotellobby, kantoor of winkel. We kunnen de vloer zelfs waterdicht noemen: elke Parky-plank is namelijk bestand tegen water, op voorwaarde dat vlekken of plassen binnen twaalf uur worden schoongemaakt. Zowel de planken als de groeven zijn beschermd. En: de vloer is ook nog eens met alle vloerverwarmingssystemen en vloerkoeling te combineren.”

4est Floor voor een bijzondere vorm van houten vloeren

Een hele bijzondere vorm van houten vloeren zijn de zogenaamde gebogen, curved, vloeren. Of eigenlijk beter geformuleerd: vloeren in allerlei bijzondere vormen. Jarenlang was dat het terrein van één bedrijf: Bolefloor, dat zijn hoofdkwartier had in Amsterdam. Onlangs werd bekend dat die onderneming is gesloten. Dat wil niet zeggen dat het idee van zo’n gebogen vloer niet meer bestaat. Eén van de bedrijven die in het gat is gesprongen, is 4est Floors van Raoul Langvee. Dit Estse bedrijf bestaat sinds 2012. Langvee: “De innovatie op het gebied van gebogen vloeren begon zo’n tien jaar geleden. Je zou kunnen stellen dat het de eerste echte innovatie in houten vloeren is, sinds eeuwen. De eerste vloer met tong- en groefverbinding, die het mogelijk maakte om planken strak tegen elkaar aan te brengen, werd uitgevonden in 1885. Aan het einde van de 19e eeuw werd de eind-matcher uitgevonden, voor die tijd werd de vloer gewoon aan dwarsbalken gespijkerd.”
Langvee vervolgt: “Wij fabriceren samengestelde modulaire vloeren met een gebogen rand. Dat doen we in Estland, maar onze producten worden wereldwijd gebruikt. Sinds de sluiting van Bolefloor zijn we het enige merk dat deze unieke vloeren op de markt brengt. Het is een type vloer dat een universele aantrekkingskracht op mensen heeft, vanaf het moment dat ze er kennis mee maken.”
“We willen uitsluitend vloeren produceren die worden gezaagd zoals bomen groeien. Vloeren zoals de natuur ze bedoeld heeft. Onze Europese vloeren zijn gemaakt door de juiste kwaliteit, oppervlaktestructuur en afwerking te kiezen. Ze kunnen zowel in woningen als werkruimten gebruikt worden. Antoni Gaudí zei al: ‘Er zijn geen rechte lijnen en scherpe hoeken in de natuur. Daarom mogen gebouwen geen rechte lijnen of scherpe hoeken hebben.’ Wij zijn nog een stap verder gegaan, door zijn visie toe te passen op het interieur van een gebouw. De Nederlandse markt accepteert onze mooi, op maat gemaakte en unieke vloerbedekking zeer goed. De markt hunkert naar producten die natuurlijk en ‘aards’ zijn. We hebben dan ook een mooi aantal Nederlandse dealers, die onze vloeren in eiken, essen- of notenhout verkopen.”

Barc Bespoke Architectural Flooring

Joost Visser van Barc Bespoke Architectural Flooring vertegenwoordigde Bolefloor een tijd in Nederland. Nu dat bedrijf niet meer bestaat, zit hij bepaald niet bij de pakken neer. “Natuurlijk is het jammer, maar ik blijf geloven in dit type vloeren. Gelukkig hebben we een nieuwe producent gevonden, die voor ons een identiek product als Bole produceert: een organische vloer in de originele vorm, waarbij geen enkel vloerdeel hetzelfde is. Het is een puzzel, die slechts op één manier in elkaar kan. Met hulp van digitale scanning en onze algoritme-software zijn we in staat houten vloeren te produceren, waarbij we de originele organische vorm van de boom behouden en vrijwel al het hout van de boom gebruiken. De breedtes van onze vloeren, die nog geen merknaam hebben, ligt tussen de vijftien en vijfendertig centimeter, de lengtes gaan tot drie meter. De ruimte waarin de vloer gelegd wordt, voeren we in in de computer, waarna we een plan maken waarmee we de beschikbare planken matchen met de ruimte. In dit plan vinden we de optimale benutting van zowel hout als ruimte.”

Parketfabriek Lieverdink

Eén van de bekendste en grootste parketfabrieken van Nederland, is Parketfabriek Lieverdink uit Doetinchem. Naast dat het bedrijf importeur is van bijvoorbeeld Kährs en de bamboevloeren van Moso, produceert het zelf traditioneel en twee-laags parket. Kees Pouw van het bedrijf: “We brengen in september drie nieuwe lijnen op de markt, de Colourline-collectie, die bestaat uit drie aparte assortimentslijnen van twee- en drielaagsparket. De Red Line zijn slanke stroken die in meerdere vormen te leggen zijn, zoals in visgraat of stroken. Een ideaal instapproduct, dat ook geschikt is voor projecten. Het gaat om drie onbehandelde en behandelde eiken collecties en acht andere houtsoorten: kerngerookt, noten, merbau, kambala, essen, ahorn, beuken en kersen; in lak of olie.”
“Vervolgens hebben we de Blue Line: mooie, brede en lange delen in verschillende houtsoorten. De afmetingen van deze planken zijn 182 x 2200 x 14 millimeter. We noemen de kersen, kambala, merbau en ahorn herontdekte houtsoorten, maar de collectie heeft ook vier eiken selecties en andere houtsoorten. De brede delen worden kantrecht geleverd, dat betekent dus dat er geen velling aan zit. Ook deze collectie is zowel in afwerking met olie als lak verkrijgbaar.”
Ten slotte presenteert Lieverdink de Green Line. “Dit is het ultieme vloerverwarmingsparket: een ultradunne tweelaagse collectie van slechts 9,8 millimeter, die je direct kunt verlijmen op de vloer. Deze vloer is verkrijgbaar in lange, brede landhuisdelen, grote visgraat en ook in Hongaarse Punt; in drie eiken selecties, noten en kerngerookt en heeft slechts een warmteweerstand van 0,058 K/W m2.”

Quick-Step

Quick-Step, dat onlangs bekendmaakte het dealernetwerk te gaan beperken (“We kiezen voor een sterke en toegewijde groep retailers en ambassadeurs van het merk”), kwam nog niet zo lang geleden ook met nieuwigheden in haar parketlijn. “Patronen zijn terug van weggeweest in het interieur: op behang, op stoffen én op de vloer. Vanwege die trend ontwikkelden we een nieuwe collectie parketvloeren Disegno – en overigens ook een assortiment laminaat, Impressive Patterns. Disegno is uitermate geschikt voor een klassiek visgraatmotief of een vlechtpatroon”, stelt Aurélie Tilieu. “Het is een premiumcollectie, die geen knoesten of spleten bevat. Hierdoor haal je alleen het allerbeste van de natuur in huis.”
“Het gaat om latten van 580 x 134 millimeter, die in een visgraat- of vlechtpatroon geplaatst kunnen worden. Welk patroon er ook gekozen wordt, dankzij ons Uniclic-systeem is plaatsing een fluitje van een cent. Disegno is afgewerkt met de eveneens nieuwe Wood For Life-technologie, die ervoor zorgt dat de vloeren de tand des tijds moeiteloos doorstaan. Het maakt onderhoud kinderspel. Iedere plank wordt vooraf behandeld, waardoor modderige schoenen, pootjes van huisdieren of gemorst eten en drinken geen invloed op de vloer hebben. De behandeling maakt ook het onderhoud en de schoonmaak van de vloer eenvoudig. De Disegno-collectie is beschikbaar in drie dessins, die zijn afgewerkt met een extra matte vernislaag: crème, natuur en warmbruin.”

Tekst: Johan Koning

De website van Vakblad Mobilia biedt actualiteit voor professionals uit de ontwerp- en interieurbranche en richt zich daarbij hoofdzakelijk op de productgroepen vloeren en interieurtextiel.