Den Haag, 9 juni 2024 – De Nederlandse behangmarkt is recentelijk getroffen door het faillissement van BN Wallcoverings, de laatste grote behangfabrikant van het land. John van Zweden, een bekende naam in de behang- en interieurbranche, spreekt zijn bezorgdheid uit over het verlies van deze iconische speler en meldt groot nieuws.

John van Zweden, bekend van zijn betrokkenheid bij de beroemde Engelse voetbalclub Swansea City en zijn legendarische behang- en interieurwinkel, tegenwoordig eigendom en onder leiding van DGA Kay van Zweden, reflecteert op de teloorgang van de Nederlandse behangindustrie. John: “We hadden een aantal jaren geleden in Nederland vier grote behangfabrikanten: Rath en Doodeheefver, Goudsmit Hoff, NOVO en BN. Helaas zijn ze allemaal ter ziele gegaan. Een paar maanden geleden is helaas de laatste Nederlandse behangfabrikant, BN Wallcoverings, failliet gegaan. Dood en doodzonde,” zegt hij.

In een verrassende wending heeft het familiebedrijf een aanzienlijke stap gezet om een deel van dit erfgoed te behouden. “Wij hebben met John van Zweden Wonen een paar maanden geleden de gehele voorraad van BN uit het faillissement opgekocht, ongeveer 65.000 rollen behang,” zo onthult hij. Deze strategische zet markeert een poging om een belangrijk stuk van de Nederlandse behanggeschiedenis te bewaren.

<<Deze strategische zet markeert een poging om een belangrijk stuk van de Nederlandse behanggeschiedenis te bewaren <<

De bekendheid van BN Wallcoverings reikt verder dan alleen Nederland. De bekende woonwinkelketen Riviera Maison had bij BN al hun behangcollecties laten maken. Van Zweden kon met trots aankondigen dat John van Zweden Wonen nu ook de volledige collectie van Riviera Maison heeft overgenomen. “Heel trots kunnen wij nu melden dat ons bedrijf afgelopen vrijdag de gehele collectie Riviera Maison opgekocht heeft (18.000 rollen).”

Dit betekent dat Kay Van Zweden’s winkel vanaf volgende week de enige plek zal zijn waar de Riviera Maison collecties te koop zijn. “Iedereen snapt dat wij hier heel trots op zijn,” zegt John Van Zweden, verwijzend naar de exclusiviteit en het behoud van deze hoogwaardige collecties.

Met deze overname zet John van Zweden Wonen een belangrijke stap in de richting van het behoud van de Nederlandse behangtraditie. De winkel zal nu niet alleen een toevluchtsoord zijn voor liefhebbers van klassiek en stijlvol behang, maar ook een eerbetoon aan de vervlogen glorie van de Nederlandse behangfabrikanten.

Foto: John van Zweden