Van 19 tot en met 23 februari 2024 vindt in Stuttgart de R+T plaats, de grote beurs voor zonwering, deuren, rolluiken, domotica en buitenleven Naast elkaar ontmoeten en zakendoen is de beurs ook de gelegenheid om technisch bijgespijkerd te worden over de laatste ontwikkelingen, zo stelt de beursorganisatie.

“Het gehele team van de beurs kijkt ernaar uit om de branche te verwelkomen in Stuttgart! We hebben er zo lang op moeten wachten en hebben veel te bieden als randprogramma van de beurs”, aldus Sebastian Schmid, Vice President van Messe Stuttgart. Speciale shows, fora en seminars zullen ingaan op hoe om te gaan met de uitdagingen van de industrie met een focus op duurzaamheid. Het motto van deze editie is Create. Sustainable. Future. TogetheR+T. Het randprogramma weerspiegelt dit motto en zal de bezoekers wijzer maken over duurzaamheid en energiebesparing.  “Innovatieve oplossingen en duurzame producten”, zo vat Schmid het samen.

“Een ander hoogtepunt is de R+T Innovation Award”, zo zegt Melanie Brenner, Manager Exhibitions and Events van Messe Stuttgart. Schmid voegt daaraan toe: “Meer dan 80 procent van de exposanten bewaart hun innovaties voor de beurs en dat we een platform voor vernieuwing zijn bewijst het feit dat we dit jaar een recordaantal inzendingen hebben gekregen voor de Innovation Award: 125 inzendingen van 79 bedrijven uit17 landen. Hiervan zijn er uiteindelijk 41 genomineerd door de onafhankelijke jury.  De uitreiking vindt plaats op de avond voor de opening van de beurs voor een select publiek.” Er zijn 11 categorieën met goud, zilver en brons als klassen en speciale awards voor duurzaamheid, energiebesparing en design plus een Craft Youth award. “De prijswinnaars zijn daarna te zien voor de bezoekers tijdens de beurs” aldus Brenner.

ift Rosenheim presenteert iedere dag op stand 9C80 in hal 9 een presentatie over bescherming tegen oververhitting. Met welke bouwproducten kan dit worden voorkomen en dan met name producten die CO2 neutraal zijn geproduceerd en ook geen CO2 uitstoten. Eeen voudig te repareren en bestand zijn tegen extreme klimaatveranderingen tellen ook mee als factoren. De nadruk ligt hierbij op speciale zonwering. De ES-SO (European Solar Shading Organisation) houdt een seminar tijdens de beurs over hetzelfde onderwerp als op de stand van ift Rosenheim. Met extra nadruk op de verplichting om klimaatneutraal te zijn vanaf 2050 zoals gesteld door Europese wetgeving. Dit seminar is op woensdag 21 februari van 9:30 tot 12: 30 in de VIP Lounge van de beurs.

Ook architecten krijgen de kans om hun kennis over zonwering  te vergroten of te updaten met presentaties en workshops op donderdag 22 februari. Op de site van de beurs staat het programma dat draait om hoe zonwerende gebouwen te ontwerpen die lang meegaan en niets schadelijks uitstoten, hetzelfde thema maar voor deze speciale beroepsgroep dus. Dit vindt niet op de beurs zelf plaats maar in Room C4 in het International Congress Center Stuttgart (ICS). Beursstands zullen een aparte vermelding krijgen wanneer producten ook gericht zijn op architecten.

Doors/Gates Forum is er iedere dag met lezingen en discussies over digitalisatie in deuren en poorten, certificeren, testen en rapporteren op duurzaamheid van producten vanuit de Green Deal van de Europese Commissie en hieraan wordt deelgenomen door een keur aan Duitse en internationale producentenverenigingen. Mee te maken op stand 10D51 in hal 10 (Paul Horn Halle). Het Smart Home Forum waarbij het draait om de aansturing van domotica via smartphone en voice control vindt iedere dag plaats op stand EO335 bij Ingang Oost (Entrance East) van het beurscomplex in Stuttgart.

OUTDOOR. AMBIENTE. LIVING.  is een show voor buitenzonwering en te zien in het Rothaus Park van het beurscomplex, met deelnemers als Bahama, Brand New Projekt, Caravita, Cisoventex, Corradi, Erhardt Markisen, Euromarkisen, Leiner, Lucas Outdoor, Markilux, Me-Design, ParaPro, Reflexa, Shadesign en Warema met hun nieuwste zonwering gericht op gastronomie. Markiezen, parasols, zeilen, lattendaken, terrasdaken en bijbehorende accessoires. Jonge talenten komen aan bod in de presentatie Junge Talente op de stand van de BVRS (ook weer een Bundes fabrikantenclub, de Oosterburen zijn zo georganiseerd) waarbij talenten in opleiding laten zien hoe goed zij rolluiken en zonwering kunnen monteren, niet onbelangrijk! Stand EO331 bij de Ingang Oost. Tot slot de Craftman’s Battle waarbij naar de beste monteurs wordt gekeken: twee teams strijden tegen elkaar met lastige opdrachten zoals het vervangen van doek op een buitenzonwering, het afstellen van elektromotoren of het programmeren van een smart home system. Maar ook het monteren van een deur of een toegangspoort, alles zit in de wedstrijd op stand EO342 bij Ingang Oost. De winnaars krijgen prijzen uit de Apple Store en wie wil dat niet…alles over het randprogramma is terug te zien op www.rt-expo.de/rahmenprogramm.