De Groningse fabrikant van raambekleding Wood & Washi voegt de twee nieuwe patronen Komon en Shima op Japans washi-papier toe aan het assortiment. Met deze nieuwe collectie speelt het bedrijf naar eigen zeggen in op een Japanse traditie. Patronen spelen namelijk een grote rol in de Japanse cultuur. Het zijn symbolen van persoonlijkheid, natuur en vertellen het verhaal van de Japanse identiteit.

Samekomon is het Japanse woord voor haaienhuid. Het staat in de Japanse cultuur voor kracht en bescherming tegen alle kwaad. Overgebracht in een grafisch patroon, is de kracht van de haaienhuid tot vandaag de dag nog een integraal onderdeel van de Japanse symboliek. De subtiele stippen op Japans washi papier zijn tot in detail te zien van dichtbij, maar zijn nauwelijks waarneembaar van veraf. Het patroon geeft een kenmerkend effect aan het licht dat door de raambekleding valt. De papiersoorten uit de Komon-collectie zijn te combineren met alle Wood & Washi-systemen en zijn verkrijgbaar in vijf kleuren (wit, warm-grijs, beige, blauw-groen en diep-blauw).

Eilanden aan de horizon

Het Japanse woord Shima betekent ‘Eiland’. Het verschijnen van eilanden aan de horizon van de zee, is vertaald naar een patroon van strepen op washi papier. Ook met de ontwikkeling van Washi in het achterhoofd, is dit patroon ontstaan. Washi is gemaakt van vezels van de moerbeiboom. Uit de lange vezels ontstaan, door het scheppen, streperige patronen die in elkaar overlopen. Het nieuwe dessin sluit aan op deze strepen en laat ze tot uitdrukking komen in een grafisch patroon. Ook de Shima-collectie kan worden gecombineerd met alle Wood & Washi-systemen en zijn verkrijgbaar in vijf kleuren (wit, beige, blauw-groen, warm-grijs en zwart).

Kenmerken van de Japanse cultuur

Nieuwe collecties, maar ook specifieke wensen van klanten, zijn snel te realiseren door de moderne technologie die de fabrikant gebruikt. Geïnspireerd door Japanse schuifwanden creëert Wood & Washi bewust een speelse manier van omgaan met haar producten. Het resulteert altijd in een persoonlijk product dat tussen architectuur en interieurdesign in pendelt. De combinatie van moderne technieken met het traditionele Japanse papier vertalen kenmerken van de Japanse cultuur naar moderne en tijdloze producten voor privacy en bescherming tegen de zon.