Interface brengt met Embodied Beauty zijn eerste collectie met CO2-negatieve tapijttegels in Europa op de markt. Hiervoor ontwikkelde het bedrijf een nieuwe backing (tapijtrug) die meer CO2 opslaat dan ooit tevoren. Deze innovatie, genaamd CQuest BioX, resulteert in combinatie met speciale garens en micro-tuftprocessen in een (van cradle-to-gate) CO2-negatieve tapijttegel. Dit betekent dat er met het maken van het product meer CO2 uit de atmosfeer wordt gehaald dan dat er wordt uitgestoten.

De introductie van Embodied Beauty is een volgende stap in de Climate Take Back-missie van Interface om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn. Daarnaast lanceert de leverancier een CO2-negatief microtuft-product, Flash Line, gemaakt met 100 procent gerecycled garen en 86 procent recycled en biobased materialen. “CO2 is op zichzelf niet goed of slecht, we hebben er nu alleen te veel van op de verkeerde plek, in de atmosfeer,” legt Leenaars, sustainability manager Benelux bij Interface, uit. “Het is daarom essentieel om als maatschappij onze CO2-uitstoot drastisch te verlagen, natuurlijke ecosystemen te herstellen, te beschermen en te onderzoeken hoe er met innovaties CO2 kan worden opgeslagen. Eén van de vier pijlers waarop de Climate Take Back-missie is gebaseerd, is: ‘Love Carbon’. We hebben gezocht naar hoe CO2 kan functioneren als bouwsteen voor onze producten en hoe we producten kunnen ontwikkelen met CO2-negatieve materialen. Dit heeft tot de nieuwe CQuest-backings geleid.” Interface werd eind vorig jaar al internationaal erkend als duurzame voorloper.

CO2-negatieve onderneming in 2040

De ontwikkeling van een CO2-negatieve tapijttegel is een belangrijke mijlpaal in de ambitieuze klimaatmissie van Interface: een bijdrage leveren aan het omkeren van de opwarming van de aarde en tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming zijn. Sinds 2019 zijn alle producten van het bedrijf CO2-neutraal over de gehele productlevenscyclus. Dit is via het Carbon Neutral Floors-programma dat wordt geverifieerd door een onafhankelijke derde partij.

Embodied Beauty

De eerste collectie met C02-negatieve producten toont aan dat ontwerpen met aandacht voor zowel klimaat als goed ontwerp hand in hand gaan. Embodied Beauty is ontworpen door Kari Pei, vice-president global product design bij Interface. Inspiratie haalde Pei uit de Japanse cultuur, in het bijzonder de Japanse esthetiek van restauratie en de schoonheid van de veranderende natuur.

Flash Line

Naast drie ontwerpen uit de Embodied Beauty- collectie is ook Flash Line onderdeel van Interface’s eerste portfolio met CO2-negatieve tapijttegels. Voor de productie van de compacte microtuft-tapijttegel is minder garen nodig. Dit door gebruik van speciale garen en een uniek tuftproces. De microtuft-tapijttegel is gemaakt met 100 procent gerecycled garen en bevat 86 procent gerecycled en biobased materialen. Flash Line wordt standaard geleverd met de nieuwe CQuest BioX-backing.