Hala Yousif (foto: Sophie Conin)

 

Hala Yousif: wereldwijze textielontwerpster

 Van Irak vluchtte ze tijdens de Golfoorlog naar Jordanië en van daaruit kon ze naar Stockholm, om uiteindelijk in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Textiel is altijd haar leven en passie geweest. ‘Vanaf mijn eerste herinneringen wil ik de wereld mooier maken. Mijn motto, ‘Connecting worlds with textiles’, is gebaseerd op mijn levensverhaal.’ Ook nu nog reist Hala de hele wereld rond, maar dan om deel te nemen aan toonaangevende beurzen en shows in Amsterdam, Eindhoven, Parijs, Milaan en Dubai. Een inspirerend interview met textielontwerpster Hala Yousif; over hoe ze de lessen en ervaringen van haar levensreis als inspiratie gebruik voor haar sprookjesachtig mooie textielontwerpen.

Tekst: Monique van Empel

Foto’s: Serge Hagemeier

 

 Hala’s reis begint in Irak, het vroegere Mesopotamië, bakermat van vele culturen, waar ze nog altijd door gefascineerd is. Als student Design en Decoration in Bagdad, verwerkte ze al elementen van de Assyrische en Sumerische culturen in haar tekeningen en schilderijen. Tijdens deze opleiding leerde ze onder meer printtechnieken, kalligrafie, grafisch ontwerpen en tekenen.

Iraqi Fashion House

In het Iraqi Fashion House in Bagdad, dat met name kleding maakt als kunstuiting en waarin deze oude culturen naar voren komen, kon Hala zich hierin verder ontwikkelen. Ze leerde er onder andere technieken om met sjablonen en ‘brushing’ op textiel te schilderen. Het winnen van diverse prijzen als beste ontwerpster, maakte dat ze naar diverse Europese steden kon reizen. ‘Toen al dacht ik dat het mooi zou zijn om ook de Westerse cultuur te leren kennen en álles wat ik tot nu toe geleerd had toe zou kunnen passen in textiel.’

Als een vis in het water

Na een succesvolle periode in het Iraqi Fashion House, ging Hala voor zichzelf werken. Ze verkocht haar handgeschilderde kleding aan belangrijke klanten, zoals ambassadepersoneel uit diverse landen. ‘Ik had een prima inkomen en ook in creatief opzicht was ik happy. Ik deed dan ook wat ik het leukst vond om te doen, namelijk kleding decoreren om mijn eigen manier en in mijn eigen stijl. Ik voelde me als een vis in het water.’

Vertrek uit Irak

De Golfoorlog tussen Amerika en Irak gooide echter roet in het eten. Ze herinnert zich nog heel goed dat haar broer bij haar kwam. ‘We zijn hier niet meer veilig, zei hij. Je moet vluchten. Ik breng je vannacht nog naar de Jordaanse grens. Met groot verdriet en veel pijn in mijn hart vertrok ik in 1994 uit Bagdad. Ik heb mijn klanten nooit kunnen vertellen dat ik weg ging of waarnaartoe, ook voor mijn eigen veiligheid. Ik kwam terecht in Amman.’

De tijd in Amman was hard, maar Hala richtte zich weer snel op haar creatieve werk en verkocht haar met de hand beschilderde kledingstukken, zoals abaya’s en capes, aan boetiekhotels. Totdat ze na negen maanden het bericht kreeg van de Verenigde Naties dat ze zich bij haar ouders, die al eerder Irak waren ontvlucht, in Stockholm kon voegen.

Van Stockholm naar Eindhoven

‘Wat een contrast met het Midden-Oosten, was dat! Zowel qua landschap, maar vooral qua temperatuur’, lacht Hala. De pure, heldere kleuren van ijs en sneeuw, maakten grote indruk op haar. Ze leert de Zweedse taal en richt zich al snel weer op haar textielontwerpen. Ze wordt ook tolk en krijgt de kans om op zijde te leren schilderen. Met de warme, felle kleuren van haar geboorteland nog in gedachte, maakt ze een collectie kleurrijke sjaals. Daarbij gebruikt ze zeezout om een bijzonder effect te krijgen met de kleuren. Ook maakt ze zich de zeefdruktechniek eigen om kleding te bedrukken met haar patronen. Ze toont en verkoopt haar werk met name tijdens fashion shows.

Intussen is haar zus naar Nederland gevlucht en voegen ook haar ouders zich in Eindhoven bij hun dochter en kleinkinderen. Omdat de familieband erg sterk is, is dit ook voor Hala aanleiding om na negen jaar Zweden naar Eindhoven te verhuizen.

Succes in Parijs

Als Zweedse student meldt Hala zich in 2003 voor een bachelor-opleiding bij de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. De academie staat vooral hoog aangeschreven voor textielontwerp. Hier leert Hala de modernste technieken op het gebied van textielontwerp. Ook leert ze in deze periode de Nederlandse taal. ‘Die is echt veel moeilijker dan het Zweeds.’

Haar stageperiode bij high-end fabrics atelier Malhia Kent in Parijs, heeft grote invloed op haar kleur- en materiaalontwikkeling. Ze geniet van de stijl en couture in Parijs en van de enorme vrijheid die ze krijgt. Ze experimenteert – bijna letterlijk dag en nacht – in de weverij met materialen en kleuren. Dankzij haar creatieve talent worden enkele van haar designs geselecteerd als weef couture voor de textielvakbeurs Première Vision in Parijs.

East meets West

Tijdens haar opleiding ontstaat het idee om de verschillende, veelal contrastrijke invloeden van haar leven uit de verschillende werelden, als inspiratiebron te gebruiken voor haar textiele interieurontwerpen. Haar afstudeerproject in 2008 krijgt de naam ‘My Scandinavian Dreamhouse – East meets West’. In het Textielmuseum Tilburg wordt volop geëxperimenteerd met bijna alle technieken die voorhanden zijn, zoals breien, weven en laseren. In deze periode wordt de kiem gelegd voor haar unieke ontwerpstijl, die karakteristiek zal worden voor haar handschrift.

In 2012 richt Hala haar eigen bedrijf Halle Design op. Het doel is om exclusieve textielontwerpen te realiseren voor mode en interieurs. Ze wil het concept dat ze tijdens haar afstuderen heeft bedacht, realiseren en in de markt zetten. Haar unieke en handgemaakte producten die niet gereproduceerd worden, zoals kussens, sjaals en capes, verkoopt ze via Etsy.

3D geweven interieurtextiel

De laatste jaren heeft Hala haar focus verlegd naar textielontwerpen voor het interieur én met succes. In samenwerking met het Textielmuseum Tilburg ontwerpt ze dubbelzijdige 3D geweven room dividers en wandtapijten. De collectie ‘A Scandinavian Tale of 1001 Nights’ is inmiddels te zien geweest tijdens Glue en Meesterlijk in Amsterdam, Masterly in Milaan en Den Haag en tijdens de Index in Dubai en Qatar. Ook exposeert ze al enkele jaren tijdens Dutch Design Week in Eindhoven en Dubai Downtown Design. ‘De reacties zijn steevast hartverwarmend en het heeft me al mooie internationale publicaties opgeleverd. Daarnaast pikken trendwatchers mijn designs op en zien ze een toekomst voor mijn ontwerpen, omdat ze óók goede geluidsabsorberende eigenschappen hebben. Daarmee dragen ze bij aan de akoestiek en het welzijn van mensen in drukke ruimtes; thuis en op kantoor.

In samenwerking met Mondilab is recent een collectie akoestische wandpanelen en een karpet gerealiseerd. Ook werkt Hala samen met EE-Exclusive. ‘Dit geeft opnieuw mogelijkheden om heel verfijnde textielontwerpen te creëren, die ik de komende tijd zal presenteren op internationale shows. Te beginnen eind deze maand op de Dutch Design Week in Eindhoven.’

 

Nordic Nights BW

Haar uitzonderlijke levenservaringen hebben Hala geïnspireerd te experimenteren met contrastrijke materialen en kleuren. Op de foto: ‘Nordic Nights’.

Galaxy gold turquoise

‘Galaxy Gold Turquoise’ is een dubbelzijdig wandkleed, geïnspireerd op de betoverende Scandinavische nachthemel met talloze sterren, in combinatie met een complex geometrische Islamitisch patroon. In een zacht weefverloop van beige, turquoise, goudkleurige en zilveren garens.

 

3D details van ‘Infinity Sky’

 

Roomdivider Infiniy Desert

Al haar 3D geweven wandkleden, zijn ook geschikt als room dividers; voor thuis én projecten.

 

 

Infinity Orchid

Haar ontwerpen vormen een unieke eenheid van kleuren die ze heeft ervaren in uiteenlopende werelden, met patronen uit oude Iraakse culturen.

 

Galaxy purple

 

Copyright
© 2023 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Mobilia.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Mobilia, editie november 2023. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding.