Dit premium artikel is verschenen in Vakblad Mobilia, editie september 2022

 

Moois uit Milaan

Het was alweer de zestigste editie van de Salone del Mobile. En voor het eerst gehouden in de zomer. Op de beursvloer zelf stonden meer exposanten dan tijdens de vorige, ook verschoven editie van september vorig jaar. Maar het aanbod was zeker nog niet op het gebruikelijke niveau. In de stad zelf waren er interessante groepspresentaties zoals Masterly, Alcova en het nieuwe Nederlandse Certosa Initiative. Monique van Empel bezocht tientallen locaties en selecteerde 18 Mobilia-waardige noviteiten en trends.

 

Door: Monique van Empel

 

Stadswapen

Eén van de meest gefotografeerde werken was dit wandkleed Milano van de Rotterdamse studio 75B (Rens Muis en Pieter Vos), onderdeel van hun collectie ‘21st Century Heraldry of Italy’, bij Masterly. In het ‘stadswapen’ zitten maar liefst 120 referenties aan Milaan; van karakteristieke motto’s, symbolen, logo’s en iconen. Gemaakt in het Textiellab in Tilburg.

 

 

Stofjes en koordjes

Superleuk, deze kleurrijke Metamorfosi zitobjecten van Fernando en Humberto Campana voor Paola Lenti. Dit bedrijf maakt haar eigen stoffen; restafval is hierbij onvermijdelijk. Voor de bekleding van de Metamorfosi worden nu juist deze stukjes stof en koorden gebruikt en genaaid op synthetisch vilt, verkregen uit de recycling van plastic flessen. De decoraties en patronen zijn dus elke keer anders. Ook de vulling van de zitobjecten is gemaakt van recyclebaar materiaal.

 

 

Modieuze vijftiger

Maar liefst 50 jaar na de oorspronkelijke introductie, was Le Bambole opnieuw het middelpunt van de presentatie van B&B Italia. Deze iconen van Italiaans design, in 1972 ontworpen door Mario Bellini, kregen een make-over en zijn nu én comfortabeler en duurzamer. Hier uitgevoerd in de nieuwe stof Manila met rozen op een witte of zwarte ondergrond. Bijzonder was ook de uitvoering in de speciale printstof van Stella McCartney, B&B’s eerste samenwerking met de modebranche. Samenwerkingen tussen de mode- en meubelindustrie zijn een trend op zich.

 

 

Kleur & kunst

Quotes is een nieuwe collectie wollen karpetten en gordijnstoffen van Kvadrat. Grafisch en geometrisch met levendige kleurcontrasten. Deze AB1 variant is gemaakt van 70% wél en 30% niet gerecycled Trevira CS. In wit, grijs, lemon, coal en pink op een semitransparante witte ondergrond. Breedte 320 cm. Geïnspireerd op het werk van de kunstenaar Alain Biltereyst.

 

 

Tafel met tattoo

Café Solid, zo heet deze nieuwste tafel van Ruben van Megen. Het blad (220 x 100 cm) doet denken aan een damasten tafelkleed, maar is in werkelijkheid gemaakt van een steenachtig materiaal (GetaCore). Het ‘kleed’ is voorzien van een gezandstraalde illustratie van tatoeëerder Robert Aalbers. De poten zijn van eiken. Om dit resultaat te verkrijgen gebruikte Ruben van Megen verschillende technieken, waaronder zandstralen, houtbewerking op draaibanken en thermovormen.

 

 

Potige vogel

Wie Cocky voor het eerst ziet, zou kunnen denken dat er een reusachtige vogel is geland. De zwierige fauteuil in nepbont, met armleuningen die zich ontvouwen als vleugels, was te zien bij Driade on Stage in de Triennale Milano. Het bijbehorende koffietafeltje heeft een blad van spiegelglas. De klauwen zijn van brons. Het idee voor deze Cocky komt van de Italiaanse trapper Sfera Ebbasta.

 

 

Plantaardig plastic

De Gradient Curve Room divider is gemaakt van een 3D geprinte plantaardige kunststof op basis van lijnzaad. Standaard beschikbaar in 11 kleuren, op aanvraag in alle NCS kleuren. Het ontwerp is gebaseerd op aanpasbare cellen die geleidelijk openen of sluiten, waardoor een betoverend verloopeffect ontstaat en de privacy goed geregeld kan worden. De Puff Poufs zijn gemaakt van een 3D geprint polymeer-aluminium mengsel dat 100% afkomstig is van gebruikte drinkkarton verpakkingen.

 

 

Niet stoffig

Een stoffenfabrikant (Pierre Frey) die in Milaan zijn eerste collectie meubels lanceert, ontworpen door behangontwerpers (Calico Wallpaper). De Tassara-collectie bestaat uit een canapé, armfauteuil, bank en koffietafel. Karakteristiek zijn de ongelijke en asymmetrische organische vormen. In totaal werden bijna 40 verschillende meubelelementen voorgesteld in drie hoofdcollecties.

 

 

Overwoekerd

Kijkje in de showroom van cc-tapis tijdens de Milan Design Week. Met diverse in Nepal handgeknoopte kleden van onder meer de Italiaanse ontwerper Duccio Maria Gambi. Zijn Tempore-collectie gaat over hoe de natuur toch altijd weer weet te infiltreren in en vaak de menselijke inbreng ‘overwoekert’.

 

 

Fraaie franjes

Franjes zijn een nieuwe trend. We zien franjes aan kussens, wand- en vloerkleden, maar ook als stoffering van zitmeubelen en hier bij deze exclusieve Folk barkast van Jetclass. Op de speelse franjes spelen libellen hun eigen spel. Deze libellen vinden we ook binnenin terug op de zes laden van het barmeubel.

 

 

Kleurexplosie

De etalage van de eerste meubelboetiek van Dolce & Gabbana op de bekende Via Durini was niet te missen. Al van ver schreeuwden de knalkleuren om aandacht. In de winkel was de rechterkant volledig ingericht met deze Carretto Siciliano-collectie, links de exacte tegenhanger maar dan in blauw-wit van de Blu Mediterraneo collectie. Denk aan complete lijnen: van bank tot behang, van kast tot kleed, van stoffen tot spiegel, van lamp tot tafel. Heerlijk!

 

 

Gerimpeld

Ook verlichtingsfabrikant Aqua Creations toonde in Milaan haar eerste meubels, waaronder deze ‘gerimpelde’ Glas Loung Chair. Een met de hand gestikte zitzak van foam, geïnspireerd op iemands vingerafdruk. Afmetingen: Ø103 cm, hoogte 70 cm. Ook als iets bredere loveseat.

 

 

Creatief handwerk

Mareike Lienau is de jonge, Duitse ontwerpster achter haar merk Lyk Carpet. Kenmerkend voor haar handgeknoopte, veelal asymmetrische, kleurrijke en creatieve kleden werk zijn de hoog-laag structuren en franjes. In Milaan introduceert ze ook poefs en (zit)kussens in haar zo karakteristieke handschrift.

 

 

Iran

De Contemporary Persia collectie is het resultaat van de samenwerking tussen Christian Fischbacher en de Iraanse ontwerpster en architect Hadi Teherani. De collectie biedt zowel gordijn-, decoratie- als meubelstoffen. Kleuren, materialen en dessins zijn geïnspireerd op de diversiteit van Iran, zowel geografisch als cultureel. Afgebeeld zijn de stoffen Baran, Tara, Roya, Dasht en Donya.

 

 

Streepjes

Stefan Scholten is de nieuwe Creative Director van BN International, met de merken BN Walls, BN Base en Balacron. In Milaan werd de eerste behangcollectie van Scholten voor BN Walls gepresenteerd: The Marker. Wie goed kijkt, ontdekt dat de dessins gebaseerd zijn op arceringen met de bekende markeerstiften. Met keuze uit vijf designs in 38 kleurvarianten.

 

 

Klimtouw

A lot of Brasil is een high-end merk, met meubels die je niet meer loslaten. Op hun beursstand waren deze keer alle meubels uitgevoerd in wit, zo ook deze Antropófago stoel. Geheel met lange franjes (van klimtouw!) omhuld: een nieuwe trend! Ook als tweezitter verkrijgbaar.

 

Papier

Bank Adam van Marcel Wanders voor Natuzzi, met verstelbare armleuningen en hoofdsteunen. Voor de productie zijn zoveel mogelijk natuurlijke en bio-compatible materialen gebruikt. De meubelstof Origami bestaat voornamelijk uit natuurlijke, ecologische papiervezels uit Japan met aan de achterkant een nylon-flocked chenillestof.

 

 

Philipp Plein

De PP op de tong van de tijger, met daarboven in hoofdletter zijn achternaam; de Duitse modeontwerper Philipp Plein vestigt graag de aandacht op zichzelf. Zijn enorme stand was dan ook een van de meest kleurrijke en extravagante bezienswaardigheden op de beurs van Milaan. Heerlijk over de top. Met meubels, accessoires, prachtige bloemstukken, een hondenlijn en zelfs een in panterprint gewrapte Rolls Royce. Ook zijn behangcollectie voor Zamaiti is typisch Philipp Plein met onder meer tijgers, panters, skulls en veel PP-logo’s.

 

 

Copyright
© 2022/2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Mobilia.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Mobilia, editie september 2022. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding.