Textiele vloerbedekking op de beurs zorgt voor nog meer synergie

Heimtextil, de grootste vakbeurs in Europa voor interieurtextiel in de breedste zin van het woord, voegt voor de editie van 2024 (9 tot en met 12 januari in Frankfurt) een nieuwe afdeling toe aan het ruime aanbod van meubelstoffen, gordijnstoffen, bed- en bad textiel, slaapsystemen, behang, verf en garens: textiele vloerbedekking. Onder de noemer Carpets & Rugs maken exposanten hun opwachting in de nieuwe hal 5.1 van het beurscomplex in Frankfurt.

De organisatie verwacht veel van de karpetten en kleden in hal 5.1: zowel handgemaakte als machinaal vervaardigde modellen, matten en schoonloopmatten en traplopers zijn te zien tijdens de komende Heimtextil. Tot nu toe waren er op de beurs verspreid over verschillende hallen wel enkele voorbeelden van textiele vloerbedekking te zien, deze keer staan ze allemaal overzichtelijk bij elkaar. Doelgroepen zijn internationale groothandels, meubel- en woonwinkels, DIY-zaken, speciaalzaken en tuincentra. Er zijn meer dan 90 exposanten, waarvan velen voor het eerst. Ze komen uit landen als Bangladesh, België, China, Egypte, Griekenland, India, Italië en Turkije. Denk bij de bedrijven aan namen als Carpet Export Promotion Council, Fini Coop, Heritage Overseas, Merinos Hali San, Nikotex, Oriental Weavers Group, Ragolle, Royaltex, Rug Republic en Rugs in Style.

Beweging
Kristof Nelis van Messe Frankfurt Belgium licht dit nieuwe onderdeel verder toe: “De nieuwe hal 5.1 zou oorspronkelijk worden ingericht met een boulevard in het midden van de hal, waarbij de exposanten ten noorden hiervan voorbeelden zouden zijn van handgemaakte tapijten en kleden en de deelnemers ten zuiden machinaal gemaakte producten zouden tonen. Toen Ragolle zich als exposant meldde moest het concept licht bijgestuurd worden, want dit bedrijf heeft de grootste stand in de hal gereserveerd.” De Belgische fabrikant staat nu aan het einde van de boulevard waardoor de verdeling gedeeltelijk is losgelaten. Kristof: “Wanneer een grote speler als Ragolle zich meldt voor deelname leidt dit tot beweging in de Belgische tapijtmarkt. Verbatex meldde zich vervolgens en staat nu ook op de boulevard met een kleinere stand dan Ragolle.”

 

Tekst gaat verder onder de foto

Fedustria
Vervolgens meldde de Belgische federatie voor textiel-, hout- en meubelproducenten Fedustria zich ook bij de beurs. De Belgische tapijtfabrikanten vallen ook onder deze vereniging en zijn bekend met Messe Frankfurt: op de beurs Techtextil, die om de twee jaar plaatsvindt in Frankfurt, heeft de federatie een stand waarop een aantal Belgische fabrikanten van technisch textiel wordt gepresenteerd. Kristof: “Fedustria heeft nu een paviljoen gereserveerd in hal 5.1 waarop Meubinex, Broucks, Vanhoutte Car-pets, Mercury Flooring en Aarova zich presenteren. Naast Ragolle en Verbatex heeft ook Kovamtex een eigen stand in hal 5.1 waarmee het aantal Fedustria leden op deze eerste editie van Carpet & Rugs voor-lopig uitkomt op acht.

Extra aankleding
Met meer deelnemers is er voor de beursorganisa-tie ook extra gelegenheid om de hal verder aan te kleden en in te richten. Bij de entree komt nu een Carpet & Rugs Lounge als ontmoetingspunt, er wordt een trendpresentatie opgesteld en er komt een randprogramma met lezingen en presentaties over textiele vloerbedekking. Kristof: “De komst van de Belgische producenten heeft daadwerkelijk een impuls gegeven aan deze initiatieven. Het internatio-nale bereik wordt met hun aanwezigheid nog groter en tegelijkertijd is de aanvulling met karpetten en tapijt een extra aantrekkelijke factor voor bezoekers die eigenlijk van plan kwamen om voor textiel of bedden te komen en nu de gelegenheid krijgen om ook de nieuwste ontwikkelingen in textiele vloer-bedekking te ontdekken. De synergie van textiele vloerbedekking met de andere productgroepen gaat de beurs zeker nog meer versterken, zowel voor de bezoekers als de exposanten.”