Met het thema “New Sensitivity” luidt Heimtextil de trend in die zegt dat trends eigenlijk meer van tijdelijk naar structureel verschuiven wanneer het om het ontwerpen en produceren van interieurstoffen gaat. Tijdens de komende editie, van 9 tot en met 12 januari, zal de bezoeker dit kunnen bestuderen in hal 3.0 in de Heimtextil Trend Space, inclusief presentaties in AI en AR.

Verwacht dus presentaties over recyclen van materialen, duurzaam produceren en verven en de mogelijkheid om hierover van gedachten te wisselen met makers en ontwerpers.  Het Deense bureau SPOTT trends & businesses is verantwoordelijk voor de presentatie en toont dus duurzame, structurele alternatieven voor de huidge, vervuilende manier van produceren. De Trend Space bevat vier deelthema’s, een ruimte voor lezingen en een materiaalbibliotheek. De belangrijke kleuren voor 24/25 keren terug in de verschillende elementen van de stand.

Er is een Heimtextil Navigator voor een rondleiding door de presentatie, waarbij gestart wordt in de Colour Area met kleurprocessen van bijvoorbeeld Colorfix en Ever Dye. Technological Textiles, als eerste trend, focust zich op upcycling en recycling, textielconstructie en design. Denk aan 3D breien en aandacht voor toepassingen als walls & windows en bed & bath. Functioneel textiel dat gelukkig nog steeds decoratief aantrekkelijk is. Bio-engineered Textiles, met bedrijven als Noosa, Pond Global en CiCLO laat zien hoe plantaardige eigenschappen worden verwerkt in textielproductie in combinatie met chemische of mechanische technologie. Plant-based Textiles is precies dat: alles gebaseerd op planten, met bedrijven als Ettitude Materials, Desserto en Re-root tex Solution met live demonstraties van hun technieken.

Dan is er een AI presentatie van studio MANND en SPOTT trends & businesses waarbij virtueel weven, of beter nog Augmented Weaving kan worden ervaren. Olga Benedicte laat in haar presentatie Textile Thrills de ontwikkeling van AMSR zien. Dit staat voor autonomous sensory meridian response en betekent dat je textiel kunt horen, zien en voelen door een scherm…De Fibre gallery toont oplossingen uit mycelium, banaenbladeren, leer op basis van bamboebladeren en meer. FranklinTill heeft deze materialenbibliotheek samengesteld. Deep Dive zijn de lezingen over deze trends van productiemethoden en deze worden gegeven door Anja Bisgaard Gaede, eigenaar van SPOTT trends & business. De trtendlezingen zijn tweemaal daags en iedere dag is er een rondleiding. Verwacht lezingen van Marta Giralt Dunjó (FranklinTill Studio) over nieuwe materialen, Anja Laursen en Bettina Lauridsen (NewRetex A/S) over AI oplossingen in recycling en Anne Marie Commandeur (stijlinstituut amsterdam) over de toekomst van design.

Alle lezingen en verdere informatie over de Trend Space van Heimtextil 2024:

https://heimtextil.messefrankfurt.com/frankfurt/en/programme-events/events.html#/