Uit de TRENDspot Archives: Dit artikel is verschenen in Vakblad Mobilia, editie oktober 2022

 

Gek op gordijnstoffen

JAB ANSTOETZ

Zeer intrigerende en soepel vallende 3D-gordijnstof Olala uit de Grandezza Infinity collectie van Jab Anstoetz. Het dubbele weefsel combineert geweven en gesneden oppervlakken. De dynamisch bewegende golfjes geven een steeds wisselende uitstraling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kleurpaletten van de nieuwe collecties gordijnstoffen voor dit najaar, zijn geconcentreerd rondom de bruinen, witten en groenblauwe tinten. Er is veel aandacht voor (semi)transparante, open weefsels, maar ook voor dubbelweefsels en verduisterende kwaliteiten. Tactiele unievelvets blijven populair. Het toepassen van meerdere soorten raamdecoratie, layering, is een trend waarbij bijvoorbeeld gordijnen en vouwgordijnen gecombineerd worden. Extra isolerend en daarmee energiebesparend én akoestisch beter. Ook het combineren van twee verschillende kwaliteiten gordijnstoffen in (vrijwel) dezelfde kleur, geeft een speciale dynamiek aan een interieur. Keuze genoeg: van linnen tot wol en katoen, van transparante tot verduisterende stoffen.

Door: Monique van Empel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VADAIN

Haal binnen naar buiten met de collectie Inter Connected van Vadain. Aardetinten en zandtonen creëren rust. Pistache- groen, tarwegeel, het oranje van de ondergaande zon en het rood van klaprozen. In de collectie zitten acht stoffen die deels gemaakt zijn van gerecycled PET, gerecycled katoen uit kle- ding en/of stoffen die Co2-neutraal geproduceerd zijn. Zo is deze kamerhoge gordijnstof Hi volledig gemaakt van gerecy- clede PET-garens. De stof valt soepel en voelt lekker zacht. In 42 kleuren, waaronder deze Nude. Vadain heeft ook de rails en trekstang in de bijpassende kleur.

 

 

VESCOM

Het oversized raster van de transparante gordijnstof Teon biedt dynamische architectonische afscheidingen voor het verbinden of subtiel verdelen van ruimtes. De stof is gemaakt van brandwerend polyester. Ondanks het grafische raster, valt de stof zeer soepel en biedt het functionele transparantie. Teon van Vescom is er in 12 kleuren: van koelere tinten zoals staalblauw en smaragdgroen tot warm koper en terracotta. In de grijstinten vinden we zowel staalachtig zilver als warm beton.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KIRKBY DESIGN

Ice, ice baby. De collectie Ice II van Kirkby Design levert de luxe kwaliteit van een verleidelijk katoenfluweel met een zachte, glanzende touch. Geschikt voor zowel gordijnen als meubel- stoffering. De stoffen zijn 140 cm breed, vlekafstotend en bestaan voor 82% uit katoen en 18% uit polyester; de pool is van 100% katoen. Er is keuze uit maar liefst 57 kleuren, waaronder deze terracotta (gordijnen) en amber (stoel).

 

NYA NORDISKA

In de nieuwe Nomad-collectie van Nya Nordiska zit onder andere deze gordijnstof Lona. Het abstracte dessin is aangebracht op 100% linnen met behulp van de tie-dye-techniek. De stof kent dan ook geen patroonherhalingen. In twee kleur- stellingen, circa 150 cm breed.

 

 

 

 

 

 

 

KOBE

Nieuw bij Kobe is de Open-Weaves collectie; een serie transparanten, vervaardigd in verschillende bindingstechnieken. Voor een optimale combinatie van daglichttransfusie en privacy. De stoffen zijn getest op stabiliteit en maatvastheid tijdens het confectioneren en draperen soepel. Kies uit zes vitrages, waaronder deze Esmaria; geweven in Leno-binding met een melange van verschillende gekleurde garens.

 

 

WORKINGBERT

Met een lengte van twintig meter en een hoogte van drie meter, zijn de door Workingbert ontworpen Wall Curtains voor Textiles & More iets aparts. Elke klant kan namelijk een eigen deel van het ontwerp kiezen op basis van smaak, de lengte van het raam of breedte van de muur. De verschillende Wall Curtains zijn zo ontworpen dat plooien met de dessins spelen. Dit dessin Paper is ontstaan uit patronen van gelaserd papier dat een ruimtelijk patroon vormt door het vel te buigen en te vouwen. Het dessin kan zowel op voile als fluweel gedrukt worden. Hier in Goud, maar ook mogelijk in Olive, Blue, Aqua en Indigo.

 

 

LUXAFLEX

Met haar geüpdate collecties Vouwgordijnen en Gordijnen speelt Luxaflex in op de nieuwste trend op het gebied van raambekleding: layering, het toepassen van meerdere soorten raamdecoratie voor een raam. In dit geval is het kamer- hoge, verduisterende gordijn Vayen gecombineerd met de Duette shade Batis- te Sheer. Meerdere lagen voor het raam hebben ook een isolerend en akoestisch effect. De collectie Vouwgordijnen biedt 119 verschillende stoffen en 11 voeringstoffen, de collectie Gordijnen 135 verschillende stoffen en ook 11 voeringstoffen. De stoffen uit beide collecties vullen elkaar aan qua kleur, textuur en dessin.

 

 

ROMO

De decoratieve Pluma-collectie van Romo is heerlijk romantisch. Met ingewikkelde prints, weefsels en borduursels, zijn traditionele details opnieuw uitgevonden voor de 21e eeuw. Qua dessins zien we vooral wervelende bloemen en sierlijke vogels. De stoffen zijn geschikt voor gordijnen, stoffering en draperieën. Afgebeeld is dessin Chiya (vier kleuren; 70% viscose, 30% linnen).

 

 

KENDIX

Kendix breidde recent haar collectie Allure uit met nieuwe gordijnstoffen én – nieuw – meubelstoffen. Kernwoorden zijn tactiliteit en comfort, maar ook kleur en rust. Hier een com- binatie in het trendy smaragd van twee gordijnstoffen: Jade en Cameo. De uni-structuur van Jade heeft een multi-materiaal optiek met een glanzend garen en heeft iets rotsachtigs. Cameo is een dubbelweefsel, voor en achter onder- scheidend in kleur, met de glamoureuze uitstraling van mineralen. De bank is gestoffeerd in de nieuwe meubelstof Lucir.

 

 

 

MUURBLOEM

Ontwerpstudio Muurbloem kenden we al van hun bijzondere wandbekleding. Nieuw zijn de printgordijnen. Verkrijgbaar in vijf verschillende kwaliteiten, van voile tot block-out, met in totaal 25 verschillende prints. De stoffen zijn allemaal brand- vertragend M1 en wasbaar. Deze block-out gordijnstoffen Wies hebben een velvet touch (65% polyester/ 5% rayon/ 30% acrylic coating) en zijn 138 cm breed.

 

 

ELTI

Oostduin, maar ook Huisduin, Kijkduin, Opduin, Westduin en Zeeduin; dat zijn de zes nieuwe stoffen van OER gordijnen, het gordijnmerk van ELTi. De kamerhoge Oostduin kenmerkt zich door losjes geweven draden in een gebalanceerde mengeling van polyester en linnen. Het doet denken aan golfjes op water. Bij de vervaardiging van deze kwaliteit wordt 70% minder water gebruikt, waardoor de Oostduin het ELTi Green Label heeft.

 

 

FISCHBACHER

Gordijnstof Afsun uit de Contemporary Persia collectie van Christian Fisch- bacher, die hiervoor samenwerkte met de Iraanse ontwerpster en architect Hadi Teherani. Kleuren, materialen en dessins zijn geïnspireerd op de diversiteit van Iran. Op deze semi-transparante stof Afsun vormen de Perzische letters H en T een levendig dessin. In vier kleuren.

 

 

 

 

 

MÉTAPHORES

Feline is een heerlijk fluffy jacquardstof van Métaphores; geschikt als meubel- en gordijnstof. Een panterpatroontje, maar dan eigentijdser en grafischer. Samenstelling: 26% alpacawol/ 36% katoen / 13% wol / 3% po- lyamide / 22% polyester. Breedte: 136 cm. In zes kleuren, waaronder deze Brume in actueel bruin en ecru met lavendel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright
© 2022/2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Mobilia.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Mobilia, editie oktober 2022. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding