De beurs als brug tussen duurzaamheid en eindgebruiker

HEIMTEXTIL: Kijkt voor de trends in 2025 verder dan simpele kapstokken voor producten

 

Heimtextil 2025 (14 tot en met 17 januari 2025 in Frankfurt) zal in veel opzichten vertrouwd overkomen voor de bezoekers van deze wereldbeurs voor interieurtextiel. Er zijn 16 hallen waarin 2.900 exposanten uit 60 landen hun producten tonen en de primaire functie van de beurs blijft inkopen, inspireren en netwerken. Maar binnen het inspireren neemt de trendpresentatie, altijd het spirituele middelpunt van Heimtextil waar bezoekers speciaal voor naar Frankfurt reizen, voor deze editie een andere wending. Geen concreet geformuleerde trends meer als kapstok voor de detaillist en stylist om hun verhaal aan op te hangen, maar een meer abstract concept waarin taalvondsten en storytelling een centrale rol spelen.

 

De beurs nam afscheid van Stijlinstituut Amsterdam en de bureaus uit Londen en Kopenhagen waar het jarenlang mee samenwerkte en dit is op zichzelf een begrijpelijke keuze. Juist bij iets dat constant verandert als smaak en trends moet herhaling en voorspelbaarheid worden voorkomen, ook al kan het de bezoekers van Heimtextil helpen bij het voorkauwen van wat actueel is voor de gemiddelde consument en opdrachtgever. Dus is er een samenwerking tot stand gekomen met Alcova Milano, een platform voor design dat tijden de Design Week in Milaan opzien baart met het tentoonstellen van concepten en producten in onverwachte locaties. Heimtextil zoekt toch al de associatie met design sterker op dan eerder door de bekende designer Patricia Urquiola een installatie te laten ontwerpen onder de naam Among Us die, zo belooft de sympathieke beursdirecteur Ivonne Seifert, de bezoeker zal onderdompelen in een wereld van textieldesign. In een eerder stadium klonk het meer als een overzicht van de grootste successen van de Italiaanse designer als een soort reclamezuil, maar het wekt hoe dan ook nieuwsgierigheid en wie weet komt de voorspelling van Ivonne Seifert wel uit medio januari.

Veerkracht

De beursdirecteur ging tijdens de beurspresentatie in op het huidige tijdsgewricht: oorlog, inflatie, onzekerheid over energieprijzen en een economie die tekenen van crisis vertoont vragen om veerkracht van en flexibel reageren door de wereldbevolking. “Er is een tekort aan grondstoffen dus moeten we zoeken naar nieuwe materialen. We moeten niet bij de pakken neerzitten maar veerkracht tonen. Veer- kracht is de belangrijkste eigenschap van de natuur, van de mens maar ook van bedrijven om te kunnen overleven.” Ze benoemde de kracht van interieurtextiel om veranderingen teweeg te brengen: “Investeren in de woning is investeren in de fysieke en geestelijke gezondheid van de bewoners. Als beurs helpen we inkopers met het selecteren van de juiste producten in interieurtextiel om zo mensen gezond te houden en bij te dragen aan hun veerkracht in deze uitdagende tijden.” Als voorbeelden van de functies van interieurtextiel op dit vlak noemt zij het verminderen van weerkaatsend geluid dat stress veroorzaakt en het toevoegen van haptiek aan het interieur: van het strelen van een zitmeubel of vloerkleed wordt een mens rustig en ontspannen.

 

‘Er zijn 16 hallen waarin 2.900 exposanten uit 60 landen hun producten tonen en de primaire functie van de beurs blijft inkopen, inspireren en netwerken’

Het D-woord

Consumenten kiezen voor interieurtextiel steeds vaker voor oplossingen die van hoge kwaliteit zijn, een lange levensduur hebben en hoe dan ook een duurzaam karakter hebben, zo stelt Ivonne. “Een derde van de Europese consumenten kiest op dit moment bewust voor duurzame producten, zo laat onderzoek zien. Waarbij niet alleen het product zelf maar ook de verpakking meetelt.” Zij is zich bewust van de prijs als bepalende factor voor een duurzame keuze: “Ik voorzie dat steeds meer mensen minder gaan kopen: wat ze kopen is dan misschien duurder dan wat ze normaal aanschaffen maar het is wel duurzamer.” Het bekende consuminderen waarvan we tot nu toe nog niet veel merken op grote schaal. De beurs heeft opnieuw het vorig jaar ingestelde Econogy label uitgereikt aan exposanten die de balans weten te vinden tussen ecologie en economie.

Hiervoor moet een leverancier voldoen aan de doelen voor mens en milieu die de beurs hanteert en die voldoen aan de doelen van de Verenigde Naties. Er zijn opnieuw speciale rondleidingen langs Econogy deelnemers op de beursvloer en via de site/ app/ boekje kan de bezoeker de Econogy exposanten selecteren. Ook op het gebied van slapen en bed textiel wordt nagedacht over het D-woord (hoe vaak wil je het woord ‘duurzaamheid’ tegenkomen in een tekst) met bijvoorbeeld bamboe als materiaal voor zowel slaapststemen als bed textiel. Patricia Urquiola staat met haar installatie in hal 12.0 en richt haar installatie met nadruk op de projectwereld, niet onbegrijpelijk in tijden van een stagnerende particuliere vraag.

 

Alice Moretto en Ivonne Seifert.

 

Verdubbeling

Een onverwacht succesnummer begin dit jaar was het debuut van Carpets & Rugs tijdens Heimtextil. Met het wegkwijnen van Domotex (nu eindelijk eens in de twee jaar maar wel pas vanaf 2026) springt Messe Frankfurt in het gat dat in Hannover is ontstaan en heeft het voor de editie van 2025 al zoveel leveranciers van kleden aan zich weten te binden dat het aantal beschikbare hallen is verdubbeld. De hallen 5.0, 5.1. 3.0 en 6.0 zullen in het teken staan van karpetten, kleden, matten en lopers. Er is een landenpaviljoen uit Tunesië met een keur aan aanbieders uit het Noord-Afrikaanse land. De Belgische federatie voor de hout en textiel verwerkende industrie Fedustria is ook aanwezig met leden als Ragolle, AW, Balta en Verbatex als exposanten plus een speciaal gemaakt tapijt op de beursvloer. Raamdecoratie en interieurstoffen staan ook in hal 3.0, de bovenverdieping ziet een terugkeer van behang (waaronder een verkoelende variant).

Ivonne herhaalt de boodschap van het belang van textiel in omgevingen die productiviteit moeten verhogen en tegelijkertijd de fysieke en geestelijke gezondheid moeten bevorderen. Dit komt ook terug in de Interior Architecture Hospitality Library in hal 4, waar functionele eigenschappen als brandwerendheid, akoestische waarden en uiteraard duurzaamheid worden benadrukt. Deze ruimte is speciaal bedoeld voor planners en architecten maar ook voor andere geïnteresseerden is er veel vernieuwends en interessants te zien: veel vernieuwing uit het projecttextiel vindt later de weg naar consumentenkwaliteiten.

 

 

Vertrouwd

Zoals altijd biedt de beurs ook ruimte aan retail concepten voor grote en kleine winkels in hal 12, er is een Texpertise Stage met discussies over prangende vraagstukken op wereldniveau in hal 4.0, zijn er decoratieve en meubelstoffen op drie verdiepingen in hal 4 en zijn vezels en garens te zien in de hallen 4, 5.1 en 11.0. Dit zijn vertrouwde elementen, vaak met een eigen publiek, dat net zoals de bezoekers die gericht afkomen op bedden of kleden, niet veel omkijken heeft naar andere productgroepen. Dit wil de beurs veranderen: “We willen met dit totaaloverzicht van textiel een holistisch platform zijn waarin genetwerkt wordt voor toekomstige oplossingen. Het motto is niet voor niets Let’s Get Connected By Textiles, laten we de verbinding zoeken met elkaar en onze kennis delen. Wij vormen als beurs een brug tussen leveranciers en retail, maar eigenlijk nog verder: tussen duurzame oplossing en eindgebruiker. We hebben allemaal de taak om consumenten op te voeden in duurzaamheid. Openheid geven in herkomst en productie van textiel wordt steeds belangrijker, ook voor consumenten. Ikzelf wil ook weten waar en door wie wordt gemaakt wat ik koop.”

‘Ik voorzie dat steeds meer mensen minder gaan kopen: wat ze kopen is dan misschien duurder dan wat ze normaal aanschaffen maar het is wel duurzamer’

 

Namen, kleuren en namen voor kleuren

Alice Moretto had de taak om namens Alcova Milano het trendverhaal toe te lichten. Dat heet Future Continuous, wat wil zeggen dat de toekomst telkens terugkeert vanuit het verleden. Textiel maken is het oudste ambacht ter wereld, vandaar dat er veel uitdrukkingen zijn in talen die slaan op textiel. Het cyclische karakter van trends maakt dat het eigenlijk geen trends zijn. Alles is eigenlijk al eens verteld, de doelgroepen zijn al lang geleden bepaald, het gaat erom dat je telkens weer een nieuwe manier vindt om mensen te prikkelen en te engageren. Storytelling dus, in een tijd van snel communiceren, een overvloed aan (digitale) prikkels en een korte aandacht spanne.

Het platform (opgericht door designer Valentina Ciuffi en architect Joseph Grima) interviewde hiervoor een aantal namen uit de textielbranche en associeerde met deze mensen een aantal kleuren die een andere naam hebben gekregen. Janis Jeffries maakt een tiendelige encyclopedie over textiel, ontwerper Ilse Crawford gaat in op de imperfectie van de natuur die moet worden omarmd, Christine Ladstätter ontwierp jarenlang buitensportkleding en gaat in op de balans tussen functionaliteit en duurzaamheid van materialen, Dirk van Tyghem (Euratex) gaat in op de traceerbaarheid van alle ketens in de supply chains en hoe vanaf 2025 Europese product labels verplicht zullen zijn, Simone van der Burg en Lucas Evers van WAAG Future Lab maken gegevens openbaar over duurzame biomaterialen en Eugenia Morpurgo doet onderzoek naar een andere manier van het verbouwen van gewassen voor textiel, weg van de monocultuur. Het trendboekje hint slechts wat deze interviews inhouden, alsof slechts de titel van een verhaal al voldoende is om het verhaal te vertellen. Storytelling in de meest herkenbare vorm anno nu. De 18 bestaande kleuren hebben nieuwe namen als Revival Mud, Disembodied Blue, Relatable Brick, Naturally Uneven Green, Traceable White en Repairable Green. End of Petrol en New Green Deal laten zien dat Alcova het actuele taalgrapje niet schuwt, maar zal het snel jongleren met woorden beklijven bij de bezoekers van Heimtextil 2025 als trendverhaal?

 

 

 

Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Vloeren Business magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Vloeren Business Magazine, editie November 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding